vår sociala matkultur

midda på skräpmatsvis månne 😉 den godaste pizzan som finns att få,  goa människor & bra film såklart. 

har funderat på det här med mat-kulturen egentligen & sättet vi socialicerar på. har ju haft 9olika sorters vänner 6 relationer genom åren & upplevt egentligen många olika sorts ksvenska kulturer om jag tänker efter. men vad är egentligen våran kultur? är det stela parmiddagar med finporslin där paren skall överträffa varandra med tre-rättesmiddagar som tagit flera dagar att få till, är det kräftskiva på långbord med hela kvarteret där fullast vinner? är det grillning där karlar får sin stora chansat att visa hur manliga dom tror att dom är & vi brudar är bannlysta bakom grillen & öl räknas som både förätt & efterrätt?

tacomys på gående bord  är finmidda för mig  😉

måste man finduka varje gång man skall mat-socialisera? vi gör på vårt eget vis men kanske man bryter mot stora etikettboken? äter vi för att va sociala eller är vi mer sociala för att det finns mat? tror sällan jag varit på tillställning där man bjuder på diet-mat eller ren hälsokost, kans det kanske inte vara vår matkultur? skulle man då duka med vattenflaskor & svettband i stället för lustiga hattar?

sushi-lunch men go vän =0)

det här med after-work & att luncha, är det nåt nytt lyx-fenomen det? med tanke på att halva befolkningne är arbetslösa & våra luncher är så stressiga undrar jag om det bara är ett sätt att lura oss till att äta ute mer? måste man gå igenom stadens alla resturanger på sin livstid eller är det helt ok att hålla sig till favoriterna. måste man prata jobb, privatliv osv på dessa stunder eller kan man bara äta & njuta av att få träffas för en stund?

matlagning  på olika vis är vardaslyx 😉

att få samlas på olika vis & socialicera med mat är en lyx & livsnjutning även om jag tillhör kategorin som görna skippar den sociala alkoholbiten för det messta. men mysigast tycker jag ändå är när man får botanisera tillsammans med sina käraste i mataffären, komma hem & laga något gött tillsammans & mysa på mat-vis när man har en stund för sig själv. då kan absolut en god äl även tillhära livsnjutningen ,men sopm sagt alkohol-kulturen är inte stor i detta hem & då man har barn på heltid är det inget som lockar.

hur lagar & äter vi mat i vår kultur, fastnar vi lätt i snabbmats-fällan & vad-tusan-skall-vi-äta idag? följer vi regler för vad som skall stå på bordet när vi bjuder till fest eller har vår mat-kultur frångått det ur-svenska? jag vet inte, men det jag vet är att om man egentligen ändå skall äta, varför inte göra det till en trevlig upplevelse för alla & även om vi matas med matlagningsprogram upp till öronen så är det enda bara vi själva som kan hitta passionen för mat. för även om samvetet skriker ”du börjar” bli tjock för att det tillhör vår mentalitet så skulle jag aldrig vilja vara utan den njutning som mat faktiskt ger, vare sig det är nyttigt eller inte.

så till den sista funderingen, tillhör fredasmys vår nya ät-kultur eller har vi bara förskönat skräp-ätandet för att inte vakna med vikt-samvetet som plågar varje måndag då ddet är sagt att man skall vara nyttig igen?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: